Selectief betalen na faillissementsaanvraag. Mag dat?

Een bv in zwaar weer dient een verzoek tot faillietverklaring in. Het faillissement wordt vijf weken later uitgesproken en er wordt een curator benoemd. Tussentijds zijn bepaalde schuldeisers wel betaald, maar andere niet. Mag dat?

Ja, in sommige gevallen mag dat, zo blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. In deze zaak stelt de curator dat het bestuur van de bv bij de betaling onrechtmatig heeft gehandeld. De Hoge Raad beslist dat een bestuurder van een bv niet aansprakelijk is om de enkele reden dat het bestuur het faillissement van de bv heeft aangevraagd en vervolgens sommige schuldeisers wel betaalt en andere niet. Daar is meer voor nodig; er moet sprake zijn van een persoonlijk ernstig verwijt.

Persoonlijk ernstig verwijt
Bij een persoonlijk ernstig verwijt moet u denken aan samenspanning tussen de betrokken bestuurder en de betaalde schuldeiser. Dit met het doel om die schuldeiser boven andere schuldeisers te bevoordelen. Vaak is dat een betaling die wordt gedaan aan een vennootschap, waarbij de bestuurder direct of indirect persoonlijk voordeel heeft. De vraag of er wel of niet selectief mag worden betaald voorafgaand aan een faillissement, moet genuanceerd worden bekeken. Selectieve betaling is derhalve wel mogelijk maar het uitgangspunt is dat dit wel in het belang van de vennootschap moet zijn.

Laat u informeren
In deze bijzondere uitspraak ging het om een betaling aan een niet verbonden vennootschap. De bijzonderheid in deze casus was dat er sprake was van een aandeelhoudersgeschil, dat nog kon worden opgelost. In dat geval had het faillissementsverzoek kunnen worden ingetrokken. Kortom, het blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om als bestuur van een onderneming in zwaar weer goed te weten wat wel mag en wat niet. En zoals altijd zijn de omstandigheden van het geval bepalend!

Vergelijkbare artikelen

Verlenging Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) loopt na 1 juli 2021 nog een kwartaal door. Ook Tozo 5.0 bestaat uit een inkomensaanvulling tot het sociaal minimum en/of een lening voor bedrijfskapitaal.

NOW-regeling opnieuw verlengd

De NOW-regeling wordt vanaf 1 juli 2021 vrijwel ongewijzigd verlengd met een periode van drie maanden. NOW 4.0 zal dus lopen van 1 juli tot en met 30 september 2021.